A kormány segítségével tovább folytatódik a rezsicsökkentés Bátonyterenyén is. Ezúttal a tűzifával fűtők terheit mérséklik, mintegy tíz százalékkal- jelentette be Nagy-Majdon József, polgármester a városházán tartott sajtótájékoztatón kedden.

Bátonyterenye. A város első embere dr. Jung Lászlóval, az Egererdő Zrt. igazgatójával és Kiss Lászlóval, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatót október 7.-én a városházán. Az eseményen Nagy-Majdon József kiemelte: öröm számukra, hogy Bátonyterenyén is tovább tudják csökkenteni a lakosok rezsijét. Mint mondta: a vidékiek jelentős része még ma is fával biztosítja az otthona melegét télen, ezért a kormány az ő terheik mérséklése érdekében döntött legutóbb a tűzifa árának tíz százalékos csökkentéséről. Így egy fűtési szezonban átlagosan 15-20 ezer forintot spórolhat majd meg egy-egy család. A város vezetője elmondta: az állami erdőgazdaságok első körben 170 ezer köbméter tűzifa erejéig biztosítják majd a kedvezményt, melyet a későbbiek folyamán szükség szerint bővítenek. Ez a mennyiség nagyjából 20 ezer család számára nyújt olcsóbb fűtési lehetőséget. Emellett továbbra is működik a szociális tűzifa program, idén még magasabb forrással, hárommilliárd forintból a kormány a legrászorultabbakat támogatja.

A város vezetője hangsúlyozta: az 5000 fő feletti települések, így Bátonyterenye sem vehet részt ebben a programban, viszont úgy döntött a helyi önkormányzat, hogy hárommillió forint keretösszegig támogatja a szociális tűzifa programot, saját költsége terhére. Ezzel hozzávetőleg mintegy 100-150 családnak tudnak majd a télen segíteni. Kiemelte: a közmunka programban kitermelt fákat is a családok rendelkezésére bocsájtják majd.

A tűzifát egyébként a területi erdőgazdaságoknál lehet igényelni. Az Egererdő tekintetében a nagybátonyi, míg az Ipoly Erdő tekintetében a kisterenyei kirendeltségeket kell keresni. Háztartásonként maximum 10 köbméter fát biztosítanak, melyet a városi cégek segítségével szállítanak majd házhoz.  Bátonyterenye első embere ismertette: 2010 előtt Magyarország lakossága fizette Európa legmagasabb energiaárát. Miután a baloldal kormányzása alatt háromszorosára emelkedett a gáz ára, kétszeresére pedig az áramé. Összesen tizenötször emelték fel a rezsidíjakat az országban. Nagy-Majdon József rámutatott: a Fidesz kormány ezzel szemben 2012-ben a rezsicsökkentés mellett döntött, melynek következtében 9 szolgáltatás ára csökkent három ütemben. Legutóbb a távhő ára lett 3, 3 százalékkal kevesebb.

-A harmadik rezsicsökkentéssel évi 350 milliárd forintos teher kerül le a családok válláról és eljutottunk odáig, hogy ma a gáz ára Magyarországon a második legalacsonyabb ár Európában- tette hozzá a polgármester. Mint mondta itt nem állnak meg, hiszen a tűzifa árának tíz százalékos csökkentése után a kormány létrehozza majd a Nemzeti Közmű Szolgáltató céget, amely 2015 márciusától első körben a földgázszolgáltató piacon fog megjelenni, de később értelemszerűen a szolgáltatást bővíteni fogja, hogy még tovább csökkentsék az országban élők terheit.

Projektek

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

 

 

 
 

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com