Bátonyterenye Városi Napsugár Bölcsőde

3070 Bátonyterenye

Iskola út 12.

Telefon/fax

32/353-129

Email cím

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal

 

Bemutatkozás

A bölcsődét a Nógrád Szénbánya építtette, de Nagybátony Községi Tanács üzemeltette, mint területi állandó bölcsődét. Szovjet típusterv alapján készült, emeletes épület. Az intézményt 1955-ben adták át 44 férőhellyel. 1990-es évektől a demográfiai hullám csökkenése miatt csökkent a férőhelyek száma, jelenleg 28 fő.

A bölcsőde 2 gyermekcsoportot működtet.

Az ellátandó célcsoport: A bölcsőde a családban nevelkedő – 20 hetestől - 3 éves korú – gyermekek szakszerű gondozását és nevelését végző intézmény.

Felvehető minden olyan kisgyermek, akinek szülei valamilyen ok miatt nem tudják biztosítani a napközbeni gondozását, akinek egészséges fejlődése érdekében szükséges a bölcsődei gondozás, nevelés.

A Bátonyterenye Városi Bölcsőde által nyújtott ellátásban elsősorban azon szülők gyermeke vehető fel és gondozható, akiknek bejelentett lakóhelye, vagy életvitelszerű tartózkodási helye Bátonyterenye közigazgatási területén van.

A bölcsőde alapvető feladatai:

  • Egészségvédelem, az egészséges életmód megalapozása
  • Az érzelmi fejlődés és a szocializáció segítése
  • A megismerési folyamatok fejlődésének segítése

A bölcsőde alapelvei:

·        A családi nevelés elsődlegességének tisztelete

  • A gyermeki személyiség tiszteletének elve
  • A nevelés és gondozás egységének elve
  • Az egyéni bánásmód elve
  • A biztonság és a stabilitás elve
  • Az aktivitás, az önállósulás segítésének elve
  • Az egységes nevelő hatások elve

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely az alapellátás keretében alaptevékenységként napközbeni ellátást nyújt a gyermek számára.

A bölcsőde feladata a három éven aluli gyermekek gondozása-nevelése, harmonikus testi-szellemi fejlődésének segítése az életkori és egyéni sajátosságok figyelembevételével.

A feladatellátás módja, a biztosított szolgáltatás:

A Bölcsődében a gondozás az egyik legfontosabb terület. Belsőséges interakciós helyzet a kisgyermeknevelő és a gyermek között, amelynek elsődleges célja a gyermek testi szükségleteinek kielégítése. A személyes és szociális kompetencia kialakulásának egyik feltétele, hogy a gyermek a kezdetektől aktívan részt vehessen a gondozási helyzetekben, szabadon próbálkozhasson, érezve a kisgyermeknevelő figyelmét, biztatását, támogató segítségét. A gondozás jelentősen befolyásolja a szokások kialakítását és az önállósodást.

Az intézmény működési alapelvei: a bölcsőde szolgáltatását a férőhelyek keretszámait betartva vehetik igénybe, a szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátott illetve szolgáltatást igénybe vevő komplex személyre szabott ellátásban részesül, az intézmény dolgozói külön hangsúlyt kell, hogy fektessenek az ellátotti és személyiségi jogok védelmére, az adatkezelési és titoktartási szabályok betartására.

A bölcsődei munkában a legfontosabb szereplő a gyermek. Számára biztosítani kell, hogy harmonikus, nyugodt légkörben tölthesse napjait, kedves, szerető, empatikus kisgyermeknevelők vegyék körül, akik figyelnek egyéni igényeire, személyiségének alakulására, egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésére. Jól felszerelt, ízlésesen berendezett szobákban, korának megfelelő játékokkal veszik körül és segítik adottságainak kibontakozását. Akkor elégedettek, ha jól fejlődik a gyermek, ha derűs, kiegyensúlyozott.

A bölcsődei élet megszervezésének elvei közül a kapcsolattartás a szülőkkel az egyik legfontosabb. A szülők és a bölcsőde folyamatosan, kölcsönösen tájékoztatják egymást a gyermek fejlődéséről, ez alapvető fontosságú a személyre szóló bölcsődei gondozás-nevelés kialakításában és a családokat is segíti a gyermek nevelésében. A tájékoztatás mindig őszinte, hiteles, személyes hangvételű (de nem bizalmaskodó), etikai szempontból megfelelő, az érintettek személyiségi jogait tiszteletben tartó, szociokulturális hátterűket figyelembe vevő kell, hogy legyen.

 

Információk

-          nyitva tartás: Munkanapokon 6.00.-17.00.

-          árak: Gondozási díj (jövedelem vizsgálat alapján), étkezési díj

-          ügyintézés: Munkanapokon 8.00.-16.00.

-          szolgáltatások: Bölcsődei ellátás-alaptevékenység

-          férőhely: 28 fő

 

 

Projektek

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

 

 

 
 

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com