Bátonyterenye Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. november 30-ai ülésén a 128/2015. (XI.30) Öh. számú határozatával a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XX. törvény értelmében létrehozta a Települési Értéktár Bizottságot.

Települési Értéktár Bizottság feladata összesíteni és rendszerezni a város és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket. A helyi értéktár létrehozásának célja a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti  alkotásainak, hagyományainak  összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése.
A nemzeti értékek azonosítása az úgynevezett nemzeti értékpiramisban történik. Ez lényegében egy többlépcsős rendszer, és a nemzeti érték felől közelít a hungarikumok felé. A rendszer első lépcsőfokán a települési értéktárak helyezkednek el. Valamely helyi érték felvételét a települési értéktárba bárki kezdeményezheti a polgármesternél.

A települési önkormányzatok a gyűjteményt megküldik a megyei értéktár bizottságoknak, egyben javaslatot tesznek arra, hogy mely értékek felvételét javasolják a megyei értéktárba.

A második lépcsőfokot a megyei értéktárak jelentik. A települések helyi jelentőséget meghaladó összegyűjtött értékeit tartalmazhatja a megyei értéktár.

Az így elkészített megyei értéktárat a Hungarikum Bizottságnak küldi meg a megyei önkormányzat. A fentieken túl az egyes ágazatokért felelős miniszterek szakágazatukban meghatározzák a feladatkörükbe tartozó, egyéb szabályozás szerint önállóan nyilvántartott nemzeti értékek körét, ez az ágazati értéktár és azt megküldik a Hungarikum Bizottságnak.

A feladat: meglátni és megláttatni egy-egy helyi közösség speciális értékeit.
Az értékek közérdeklődésre tartanak számot, hasznos munka van bennük, egyediek, fenntartandóak.
A Települési Értéktárba kerülésre bárki tehet javaslatot. A javaslattevő a benyújtani kívánt értéket az ITT  található adatlap alapján elsősorban elektronikus formában adhatja be a Bizottság elnökéhez a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   elektronikus címen.  A Települési Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását.

A nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriái:

  • Agrár és élelmiszer-gazdaság: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek.
  • Egészség és életmód: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra.
  • Épített környezet: tudatos építési munka eredménye.
  • Ipari és műszaki megoldások: kézműipar, kézművesség.
  • Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai: Tánc, zene, régészeti lelőhelyek.
  • Sport: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű, csúcsteljesítmény.
  • Természeti környezet: fizikai és biológiai képződmények, ökológiai rendszerek, természeti tájak.
  • Turizmus és vendéglátás szellemi és tárgyi termékei, pl.: turisztikai szolgáltatások, programok, étel és italkészítési eljárások.

A Települési Értéktár Bizottság a lakosság közreműködésével szeretné megvalósítani a helyi értékek felkutatását, és kér mindenkit, akinek tudomása van helyi értékekről, hogy javasolja azok felvételét a Bátonyterenyei Települési Értéktárba.

 A helyi, megyei, nemzeti értékekkel kapcsolatos hatályos jogszabályok:

·         2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

·         114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

·         128/2015. (XI. 30.) Kth. számú, Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata a települési értéktár és települési értéktár bizottság létrehozásáról és működési szabályzatának megállapításáról
 

A Bátonyterenyei Települési Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata

Javaslattételi lap

                                                                    Bátonyterenyei Települési Értéktár Bizottság

 

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

Bátonyterenye Város weboldala